top of page
Search

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, širom svijeta obilježava se 3. decembra, a ovaj dan ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.


Ovaj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su prije svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.


Ponosno ističemo da smo firma koja je u 2018. godini postala privredno društvo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje je steklo ovaj status na osnovu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Nastojimo podizati svijest javnosti i poslodavaca o kompetencijama i radnim mogućnostima osoba sa invaliditetom, biti društveno- odgovorna firma u najširem mogućem smislu. Neophodno je prepoznati i poštovati njihovu različitost, i pružiti im mogućnost za obrazovanje, zapošljavanje, političko učešće, porodicu, dom i zdravlje.


Imamo za cilj potpuno i jednako uživanje ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom. Sanacija 3D d.o.o. je firma koja trenutno zapošljava 13 radnika, od toga 7 radnika sa 60 i više % invaliditeta.


Cilj zapošljavanja osoba sa invaliditetom je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, te ostvarenja svih prava koje osobe sa invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.


Svakako da iz godine u godinu želimo da promovišemo razumijevanje problema invaliditeta i mobiliziramo podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

23 views0 comments

Comments


bottom of page