top of page
Escalator Handrail Sanitization

HIPERHLORINACIJA VODE

Podrazumijeva vrstu dezinfekcije vode hlornim preparatima

Hiperhlorinacija vode obavlja se kod onečišćenih voda spremljenih u razne spremnike (bunari, razne cisterne, cjevovodi, tankovi i sl.) u slučaju sumnje na mikrobiološko onečišćenje, nakon dužeg nekorištenja ili uoči prvog korištenja spremnika za vodu. U spremnike se dozira mnogo puta veća koncentracija hlora, u zavisnosti od onečišćenja. Ovako dezinficirana voda prije upotrebe ostavlja se 24 sata da odstoji i nakon toga se obavezno radi dehlorinacija vode (filteri za vodu s aktivnim ugljenom – više vrsta na tržištu).

Kod bunara koji nisu duže korišteni ili su mikrobiološki onečišćeni potrebno je napraviti hiperhlorinaciju, ali i samo mehaničko čišćenje stjenki bunara. Po izračunu volumena vode u bunaru (zapremini) obavlja se hiperhlorinacija. Takva voda ne smije se koristiti 24 sata i svakako se treba obaviti dehlorinacija prije upotrebe.

U postupku hiperhlorinacije treba se strogo pridržavati mjera zaštite koje navodi svaki proizvođač dezinfekcijskog sredstva, jer hlor i njegovi spojevi mogu biti toksični za čovjeka.

Mikrobiološko onečišćenje vode može se uspješno suzbiti mjerama dezinfekcije, pri čemu je nužno pridržavati se svih uputa proizvođača dezinfekcijskog sredstva, mjera opreza i zaštite zdravlja.

Sanacija 3D d.o.o. Sarajevo

Nadežde Petrović 18 DO, 71 000,

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

+387 33 842 563


+387 33 842 568


info@sanacija3d.ba

ID Broj: 4923659756

PDV broj: 259875462

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page