top of page
Search

Stanovnici Kantona Sarajevo ovih dana svjedoci su pojave velikog broja glodara

Veoma važno je imati na umu da redovno sprovođenje preventivne deratizacije značajno smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti čiji su vektori glodari, kao i materijalnu štetu koji glodari izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi. Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari nalaze se bjesnilo, trihineloza, hemoragična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap.


Naša firma svakodnevno dobije veliki broj poziva kako od građana tako i od pravnih subjekata koji se žale na pojavu glodara


Sistematska deratizacija na području Kantona Sarajevo je počela jako kasno


Ove godine na području Kantona Sarajevo sistematska deratizacija nije počela pravovremeno, već po navici krajem mjeseca oktobra i to prema dugogodišnjem ustaljenom planu i programu rada. Plan i program nisu godinama promijenjeni, te se naš grad susreće s masovnom pojavom glodara.

Pacovi su postali normalna pojava u haustorima, podrumima, dječijim igralištima.


Na osnovu poziva građana, objava slika glodara

i gmizavaca na ulicama Sarajeva u medijima, ustanovili smo da sistematska deratizacija nije

urađena temeljito, nisu obuhvaćeni napušteni i

ruševni objekti, koji predstavljaju ključ problema

u pojavi glodara.


Građani Sarajeva proteklog mjeseca žalili su se i na najezdu zmija, žohara i mrava u centralnim dijelovima grada. Ovdje se susrećemo sa tzv. hranidbenim lancem, jer zmije se hrane glodarima. Tamo gdje ima glodara, sasvim je i normalno da ima i zmija, obzirom da se sistematska deratizacija površno obavlja.


U ovoj godini imali smo pozive građana iz rubnih dijelova grada (Sedrenik, Mrkovići, Soukbunar, Bistrik, Bentbaša, Zabrđe, Butila, Hrasnica, Rakovica...). U zadnje vrijeme javljaju nam se građani sa Stupa, Halilovića, Mejtaša, pa čak i Vilsonovog šetališta i iz Centra oko rijeke Miljacke. Inače na prostoru oko Sarajeva primjećuju se razne vrste zmija (bjelouške, bosanski smuk, ribarica, a rjeđe poskok i šargan).


Neophodno je redovno vršiti deratizaciju, odnosno smanjiti im količinu hrane, s obzirom na to da se one hrane glodarima, te nakon toga izvršiti proces deviperacije. Imajte na umu da tamo gdje ima glodara, skoro sigurno ima i zmija.

Dariva, Bentbaša, maj 2022.godine, slika od građana


Najezda žohara kao još jedna neugodna pojava na području grada Sarajeva


Žohari na Malti, oktobar 2022.godine, Žohari u jednom od objekata u Starom gradu

slika od građana


Pored pojave zmija, građani masovno prijavljuju i najezdu žohara u pojedinim dijelovima Sarajeva.


„Vlada KS organizuje izvođenje poslova sistematske deratizacije, ali nikada nije organizovala izvođenje poslova sistematske dezinsekcije. Da se i ti poslovi redovno izvode ne bi dolazili u situaciju o kojoj se danas Sarajevo nalazi - najezda žohara.” - dodao je Samir Siručić, direktor firme Sanacija 3D d.o.o.


Naša firma nudi dezinsekciju primjenom različitih preparata na vodenoj bazi koji su ekološki, mikrokapsulirani i ne ostavljaju tragove na površinama, te preparate u obliku prašiva i insekticidnog gela. Također, prilikom dezinsekcije biramo preparate i oblik aplikacije najprimjereniji potrebama prostora koji tretiramo.


Za realizaciju naših usluga imamo na raspolaganju najsavremeniju tehnologiju, pouzdane uređaje i opremu, te stručan i visoko educiran tim uposlenika.


Pružamo kompletne stručne usluge sanitarno ekološke zaštite, kao i savjetodavne i ostale srodne usluge vezane za sanitarnu i ekološku zaštitu, u skladu sa HACCP sistemom, a takođe vršimo implementaciju i održavanje HACCP sistema.


Nakon pregleda Vašeg objekta ili poslovnog prostora predložiti ćemo Vam optimalan i ekonomičan vid održavanja ili sanacije.

16 views0 comments

Comentários


bottom of page