top of page
Search

Šta je fumigacija?


Fumigacija je postupak koji uključuje primjenu posebnih sredstava za fumigaciju radi eliminacije štetnih insekata, glodara i drugih nametnika koji mogu prouzrokovati ozbiljne probleme u našim domovima, skladištima hrane i drugim prostorima.


Kako fumigacija funkcioniše?

Osnovna ideja je stvoriti nepovoljne uvjete za nametnike pomoću specifičnih hemikalija ili plinova. Fumigacija se često primjenjuje u zatvorenim prostorima, a ponekad i na skladištima robe kako bi se spriječilo širenje štetočina i očuvala higijena.


Proces fumigacije uključuje nekoliko važnih koraka:


Priprema prostora: Prije tretmana, prostor se priprema zatvaranjem i zapečaćivanjem kako bi se omogućilo ravnomjerno rasprostiranje sredstava za fumigaciju.


Tretman: Fumigant se primjenjuje u obliku plina ili tekućine, često kroz posebne uređaje ili generatori.


Izlaganje: Nametnici su izloženi fumigantima tokom određenog vremena, što ih eliminira ili onesposobljava.


Provjetravanje: Nakon tretmana, prostor se temeljito provjetrava kako bi se osiguralo da su sredstva za fumigaciju potpuno isparila i da je prostor siguran za povratak.


Važno je napomenuti da odabir pravilnih metoda i sredstava za fumigaciju igra ključnu ulogu u sigurnom i učinkovitom tretmanu. Ekološki osviješteni pristupi fumigaciji postaju sve važniji kako bismo sačuvali ravnotežu u prirodi i okolišu.


Fumigacijom se tretira sva roba poljoprivrednog porijekla (žita, brašno i prerađevine od brašna, soja, suncokret, pasulj, ljekovito sušeno bilje, sušeno voće i povrće, duhan, čajevi, suhomesnati proizvodi itd.)

3 views0 comments

Comments


bottom of page