deviperacija

Deviperacija je uništavanje ili repelencija gmizavaca (guštera, zmija) upotrebom hemijskih metoda.

Repelenti se apliciraju na području koje se želi zaštititi od prolaska zmija. Njihovo djelovanje vremenom slabi, te se poslije određenog vremena moraju ponovo aplicirati. Djelovanje repelenata se zasniva na vrlo osjetljivim njušnim receptorima zmija koje izbjegavaju tretirana područja. Uspješnost repelenata je različita kod pojedinih vrsta, te zavisi i od vremenskih uslova primjene.

U BiH živi 14 vrsta zmija, samo tri vrste su otrovne, a to su pomenuti poskok, šargan i balkanski šargan. Vizuelno ćete otrovnicu razlikovati od neotrovne zmije po obliku glave, s obzirom da otrovnice imaju trouglastu glavu.

Najopasniji je, kao što ste mogli već pročitati, poskok. Možete ga pronaći širom BiH, ali ponajviše na kamenjarima. Dug je od 60 do 90 centimetara, a karakterističan je po rogu na vrhu glave. Mužjaci su pepeljasto sivi, a ženke su najčešće smeđe.

Šargan je nešto kraći od poskoka, a radi se o planinskoj vrsti. Za razliku od poskoka, nema izraslinu na glavi, a nema ni dokumentovanih podataka da je šargan ikada usmrtio čovjeka. Ni balkanski šargan, koji živi na visokim planinama, nije usmrtio čovjeka, iako njegov otrov može izazvati zdravstvene komplikacije.

Ostale zmije koje žive u BiH su bjelica, kaspijski smuk, šilac, smukulja, obični smuk, zmija leopard, četveroprugasti smuk, zmija mačka, bjelouška, ribarica i crnostrik.