zmij
Zmije (grč. Ophidia, lat. Serpens) su podred unutar razreda gmizavaca čije je hladno i suho tijelo prekriveno ljuskama. Vode porijeklo od predaka koji su ličili na guštere, no jako im se izdužilo tijelo, a noge su im reducirane pa se kreću vijugajući. Velike vrste (pitoni i anakonde) narastu do 8 m, u iznimnim slučajevima i do 10 m. Povremeno se javljaju izvještaji i o rekordnim dužinama više od 10 m, ali to nije nikada dokazano.

U BiH živi 14 vrsta zmija, samo tri vrste su otrovne, a to su pomenuti poskok, šargan i balkanski šargan. Vizuelno ćete otrovnicu razlikovati od neotrovne zmije po obliku glave, s obzirom da otrovnice imaju trouglastu glavu.

Najopasniji je, kao što ste mogli već pročitati, poskok. Možete ga pronaći širom BiH, ali ponajviše na kamenjarima. Dug je od 60 do 90 centimetara, a karakterističan je po rogu na vrhu glave. Mužjaci su pepeljasto sivi, a ženke su najčešće smeđe.

Šargan je nešto kraći od poskoka, a radi se o planinskoj vrsti. Za razliku od poskoka, nema izraslinu na glavi, a nema ni dokumentovanih podataka da je šargan ikada usmrtio čovjeka. Ni balkanski šargan, koji živi na visokim planinama, nije usmrtio čovjeka, iako njegov otrov može izazvati zdravstvene komplikacije.

Ostale zmije koje žive u BiH su bjelica, kaspijski smuk, šilac, smukulja, obični smuk, zmija leopard, četveroprugasti smuk, zmija mačka, bjelouška, ribarica i crnostrik.